top of page

water na de behandeling

Na een behandeling is het belangrijk om voldoende water te drinken. Sommige mensen voelen intuïtief dat ze meteen al meer dorst hebben. Het is meer dan een gezonde gewoonte, water ondersteunt het effect van de behandeling op drie manieren.


manier 1: water om te communiceren

manier 2: water om afval af te voeren

manier 3: water om spanningsverschil te herstellen

Wat is nu voldoende water?

manier 1: water om te communiceren

Stel je voor dat iemand je belt met belangrijk, dringend nieuws en dat de verbinding steeds wegvalt. Enorm vervelend en frustrerend. Dat is eigenlijk wat er gebeurt wanneer je lichaam onvoldoende water krijgt na de behandeling.


Water is een essentieel communicatie middel. Tijdens de behandeling krijgt je lichaam een berg aan informatie via de moves. Daarmee gaat het aan de slag en brengt het verschillende delen in verbinding. Je lichaam communiceert met zichzelf en geeft zichzelf ook continu feedback. Dat proces begint tijdens de behandeling en kan nog enkele dagen verder blijven duren. Om deze communicatie te ondersteunen, is voldoende water drinken de boodschap.


manier 2: water om afval af te voeren

Je lichaam maakt elke dag afvalstoffen aan. Wanneer je fit en gezond bent, voert het die zonder enige problemen af. Wanneer je stress ervaart, je spieren gespannen zijn of je (chronische) pijn hebt, kunnen de afvalstoffen zich op die plaatsen gaan ophopen. Ze worden dan minder goed afgevoerd.


Tijdens de behandeling werken we vaak net met die klachten. Door de klachten op te lossen of te verlichten, komen de afvalstoffen weer vrij zodat je lichaam ze kan afvoeren. Je ondersteunt je lichaam in dit proces door voldoende water te drinken.


manier 3: water om spanningsverschillen te herstellen

Je kan je lichaam vergelijken met een spons. Wanneer je op een spons drukt, druk je het water er uit. Wanneer je de druk lost, vult de spons zich automatisch weer met water. Als er geen ‘nieuw’ water aanwezig is, zal de spons water uit andere delen (van de spons) halen. Hierdoor is de spons niet maximaal verzadigd.


Je lichaam doet hetzelfde: door spanning in weefsel, zit er vaak onvoldoende water. Door de spanning los te laten, kan er weer water opgenomen worden. Om te voorkomen dat je lichaam water uit andere delen haalt, is het belangrijk om voldoende water beschikbaar te maken.


Wat is nu voldoende water?

Eerst en vooral: te is te veel. Je kan veel schade aanrichten door te veel water te drinken. Ga dus nooit zomaar liters in een keer drinken, luister altijd naar je gevoel en je gezond verstand.

Maar wat is dan voldoende? Daarover zijn er veel onderzoeken en theorieën. Veel experts geven een andere richtlijn en daarbovenop is het voor elk individu ook nog anders. Een richtlijn die voor veel mensen werkt: 1 L zuiver water en 1 tot 1,5 L vocht per dag. Zuiver water is gewoon eenvoudig water. Plat of bruis, zonder smaakjes of toevoegingen. Vocht is alles dat niet gewoon water is, dus bijv. thee, water met smaak, maar ook vocht uit eten. Sport of zweet je veel, dan kan je je algemene vochtopname best wat verhogen.


Door voldoende water te drinken, ondersteun je het effect van de behandeling. Hoe beter je gehydrateerd bent, hoe beter het effect van de behandeling zal doorkomen.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze gerust achter in de comments!

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page